Split i oko Splita

Splitska regija, središnji dio Dalmacije, podjednako je atraktivna zbog prirodnih ljepota otoka, priobalja i unutrašnjosti. Centar ove turističke regije i pravog iskonskog Mediterana je Split, najveći hrvatski priobalni grad, značajno turističko središte i treća putnička luka na Sredozemlju.

Dio svjetske povijesne baštine pod zaštitom UNESCO-a je Dioklecijanova palača i srednjovjekovna gradska jezgra Splita. Careva palača jedno je od najznačajnijih djela kasnoantičke arhitekture ne samo po očuvanosti pojedinih izvornih dijelova i cjeline, nego i po nizu originalnih arhitektonskih formi koje navještaju novu ranokršćansku, bizantsku i ranosrednjovjekovnu umjetnost. Katedrala je izgrađena u Srednjem vijeku rabeći materijale antiknog mauzoleja. Romaničke crkve iz dvanaestog i trinaestog stoljeća, srednjovjekovne utvrde, te gotičke, renesanse i barokne palače nalaze se unutar rimskih zidina tvoreći tako harmoničnu cjelinu.

Središte Dalmacije u antičko doba bila je Salona, drevni grad okružen planinama Kozjak i Mosor kroz koji protječe rijeka Jadro. O tome svjedoče impozantne zidine s kulama i vratima, forum s hramovima, kazalište, upraviteljeva palača, amfiteatar te jedinstveni spomenici biskupovog sjedišta i ranokršćanske crkve na grobljima gdje su pokapani salonitanski mučenici (Manastirine, Kapljuč, Marusinac). Većina nalaza iz Salone pohranjena je u Arheološkom muzeju u Splitu. Ovaj značajan lokalitet u neposrednoj blizini Splita najveći je kompleks antičkih spomenika u Hrvatskoj, a posjećuje ga velik broj turista tijekom cijele godine.

Trogir, skladan kameni gradić na otočiću koji je s kopnom i otokom Čiovom povezan mostovima. Stara jezgra grada, pod zaštitom UNESCO-a, prava je riznica za ljubitelje umjetničkih djela, renesansnih i baroknih građevina, romaničkih crkvica… Nazivan je i gradom-muzejom o čemu svjedoči slavni portal trogirske katedrale majstora Radovana iz 1240. godine, renesansna gradska loža, tisućljetni samostan sv. Nikole u kojem se čuva glasoviti reljef antičkog boga Kairosa iz 4. stoljeća prije Krista. Male, uske uličice i pjacete, brojni restorani, kafići, suvenirnice i galerije, uz brojne kulturne i glazbene manifestacije na otvorenom daju ovom gradiću poseban mediteranski ugođaj.

Na samom ušću rijeke Cetine smjestio se slikovit gradić Omiš, središte Omiške rivijere, okružen malim ribarskim mjestima s prekrasnim plažama. Na tako malom području može se razgledati mnoštvo kulturno-povijesnih znamenitosti (crkve koje datiraju 10. - 18. stoljeća, spomenici, tvrđava, muzej i dr.). A za one koji vole aktivan odmor, Omiš je prava destinacija - rafting na rijeci Cetini, slobodno penjanje, paraglajding, ronjenje, jedrenje, odbojka na pijesku, tenis i dr. Prastari rimski gradovi Split i Salona samo su pola sata vožnje udaljeni od Omiša, a prelijepi srednjodalmatinski otoci su Vam nadohvat ruke. Značajne kulturne manifestacije su Omiško kulturno ljeto, Festival dalmatinskih klapa, Gusarske večeri i ostale svetkovine.

Za krševitu Zagoru rijeka Cetina je oduvijek značila život – i danas, jednako kao i u prošlosti, ona je izvor pitke vode, natapa plodna polja i pokreće mlinove. Mlinovi su u uporabi na poljoprivrednim domaćinstvima koji se bave ekološkim uzgojem. Cetina je poznata i kao atraktivno odredište za sve riječne aktivne sportove, osobito rafting a prilikom turističkih obilazaka nezaobilazni su vodopad Gubavica i plovni kanjon Omiša te Radmanove mlinice. U ovom slikovitom mjestu u gustom zelenilu može se uživati u prirodi i svježem zraku, a mogu se razgledati i autentični mlinovi koji su stoljećima koristili snagu vode za mljevenje žita. Tražite li prirodne ljepote ili ste avanturist u potrazi za izazovima, moći ćete uživati u gostoprimstvu ljubaznih domaćina, ali i kušati neke od gastronomskih specijaliteta dalmatinske Zagore.

Najviši jadranski i najveći dalmatinski otok - Brač, odlično povezan trajektnim linijama sa Splitom, posjetitelje mami raznolikostima, nježnom i pitomom obalom i grubim pejzažom u unutrašnjosti otoka. Nekada otok poljoprivrednika, stočara, ribara i kamenoklesara okrenut je danas turizmu, no ne zaboravlja i ne odriče se svoje tradicije. Turistički najpoznatiji simbol Brača svakako je plaža Zlatni rat u Bolu. No, cijeli otok prepun je prekrasnih plaža (Banj, Bili rat, Lovrečina, Gumonca, Likva, Bunta, Mala Lozna, Lovrečina, Murvica, Luke) i uvala, a kristalno plavo more, jedinstvena gastronomska ponuda te gostoljubivost lokalnog stanovništa daju mu prepoznatljivost zbog koje ga svake godine posjećuje sve više i više gostiju. Brač je idealan za obiteljski odmor, ali i za one željne adrenalina i zabave. Unutrašnjost otoka pak pruža jednu drugu dimenziju – bogato kulturno i povijesno naslijeđe.

Razvedena obala, čiste plaže i obilje sunca, netaknuta priroda, mirisi lavande, maslina i vina sličica je nadaleko poznatog otoka Hvara. Današnje ime otoka je grčkog podrijetla (od grč. pharos – svjetionik). Otočko središte najsunčanijeg hrvatskog otoka jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine te mondenog turizma. Smješten u slikovitom prirodnom okružju na južnoj strani otoka, okružen moćnim srednjovjekovnim zidinama, čarobnim poljima i mirisima lavande, Hvar je neiscrpna riznica spomeničke baštine, kulture i ugođaja. S njegove tvrđave Španjol visoko iznad grada pružaju se veličanstveni vidici na zelene Paklene otoke i otvorenu morsku pučinu. Glavni gradski trg ispred katedrale pored Arsenala i najstarijeg europskog kazališta iz 17. stoljeća omiljeno je okupljalište turista. Mnoštvo muzeja krije vrlo vrijedna umjetnička djela, a rado se posjećuje i samostan benediktinki poznat po izradi čipke od vlakana agave.

Zeleni Pakleni otoci rasuti nasuprot Hvaru na otoku Hvaru omiljeno su izletište otočana i brojnih turista koji posjećuju otok. Azurno more i tek nekoliko malih naselja i kupališta raj su za sve željne mira daleko od ljetnih gužvi. Brojni sitni otočići poput Vlake, Dobrog Otoka, Gojca, Galešnika i Svetog Jerolima okružuju otok Sveti Klement, najveći otok u ovoj otočnoj skupini, vjerojatno najpoznatiji po prekrasnoj Plamižani i starom botaničkom vrtu obitelji Meneghello. Naturistička kupališta poput onih na otočićima Jerolimu i Stipanskoj opremljeni su restoranima i povezani čestom brodskom linijom iz hvarske luke. Šumovita uvala Ždrilica i otočić Vlaka tradicionalna su izletišta Hvarana, a karakterizira ih slikovito podmorje, nedirnuta priroda i lijepe šljunčane plaže.

Modra špilja se nalazi na istočnoj strani otoka Biševa, nedaleko od Komiže na otoku Visu. Ima dva otvora. Manji otvor umjetno je produbljen i kroz njega može proći brod na vesla. Drugi je znatno veći od prvog i nalazi se ispod površine mora – kroz taj otvor u špilju prodire sunčeva svjetlost, reflektira se od dna i osvjetljava špilju modrom, a predmete u vodi srebrenom bojom, zbog čega je iznimna atrakcija.